Erfstuk

Zou euthanasie op mijn konijn toegestaan zijn als ik haar eerst verdoof? Of was dat niet de bedoeling van de partij voor de dieren?

Niet dat ze niet lief is. Ze is zacht en wollig en hupt vrolijk door haar hok wanneer ze eten krijgt. Maar ze is al zo lang onder ons.  Volgens een konijnenbelangensite is het een dramatisch gegeven dat konijnen acht tot twaalf jaar oud kunnen worden en dat ze als huisdier gemiddeld de drie halen. Die van ons is dus al tien. Dramatisch inderdaad.

En dat we zo goed voor haar zorgen. Nee. We vergeten haar wel eens eten te geven. Haar waterflesje is in de winter soms een dag bevroren, of twee. En het hok maken we alleen schoon als het droog en zonnig is. Maar ze blijkt onder dat knuffelige uiterlijk een ijzersterk gestel te hebben.

Het punt is dat mijn zoon haar heeft gekregen toen hij een huisdier wilde. Voor poezen is zijn vader allergisch en een hond is te bewerkelijk dus het werd een konijn. Hij maakte een mooi groot hok voor haar en groef daarin zorgzaam de eerste holen en gangen.
Maar die zoon interesseert zich inmiddels  in hele andere  knuffelige wezens en zit alweer een jaar op kamers dus u voelt het wel : het konijn is een erfstuk.

In sommige culturen ga je als vrouw ook op die manier van hand tot hand. Als je man komt te overlijden hoor je voortaan bij zijn broer. Hoe dat dan met echtelijke plichten zit is me niet duidelijk. Zouden die vrouwen daar bij de partnerkeuze al rekening mee houden? Kiezen voor een man met leuke broers en aardige schoonzussen, of voor een enig kind. Of ga je dan naar zijn vader? Maar wellicht heb je daar sowieso niet zoveel te kiezen als vrouw.

Van kiezen is bij ons konijn ook geen sprake. Mijn zoon heeft haar, samen met oude schoenen en kinderspeelgoed,  harteloos in zijn ouderlijk huis achtergelaten.
Op die belangensite stond dat veel konijnen  via marktplaats als slangenvoer eindigen.  Dat vind ik wel heel cru en voor euthanasie heb ik eigenlijk ook het lef niet. Maar misschien weet u nog een leuk plekje voor haar? Gratis af te halen: onverwoestbaar lief konijn. Bijt bijna nooit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s