Horen

Mijn kinderen vonden dat ik doof werd, in ieder geval hoorde ik hén niet genoeg. Volgens mij hoor ik prima maar om van het gezeur af te zijn ging ik naar zo’n Landelijk keten.
Na gepiep en getuut aan beide kanten kreeg ik het oordeel: “U mist 21 decibel aan uw rechteroor en links is het iets beter. “
“Is dat normaal voor mijn leeftijd? Een verlies van 21?” vroeg ik de jeugdige audicien.
“Dat kan ik niet zeggen. Maar bij 35 decibel verlies aan het slechtste oor zou U een gehoorapparaat van de verzekering vergoed krijgen,” zei hij geruststellend.
“Maar,” probeerde ik, “ik neem aan dat je gehoor, zoals alles aan je lijf, langzaam achteruit gaat. Is 21 decibel dan veel meer dan je voor iemand van mijn leeftijd kunt verwachten?”
“Nou dat is heel lastig want dat is heel persoonlijk.” Hij kwam nu op dreef. “Als u bijvoorbeeld bepaalde medicijnen gebruikt kan het minder worden of als u in een lawaaiige omgeving heeft gewerkt kan dat schade geven. Maar bij 35 decibel verlies aan het slechtste oor krijgt u een gehoorapparaat van uw verzekering vergoed.”
Hij had bruine ogen en zat wat voorovergebogen naast het piep-en-tuut–apparaat, hij leek werkelijk begaan met mij. Al zag ik hem ook even op zijn horloge kijken.
Ik besloot het nog een keer te proberen: “Als je nu kijkt naar de Nederlandse bevolking, dan kun je daar een bepaald normaal gehoorverlies bij vaststellen. Hoe zit dat dan bij mij?”
Hij wiebelde wat heen en weer op zijn chique bureaustoel en zei “Daar is nooit onderzoek naar gedaan. Dus dat is lastig te zeggen maar bij 35 decibel verlies aan het …”
Ik wilde nog iets zeggen over de concurrent die Marijke Helwegen wel haar gehoorleeftijd kan vertellen maar ik had het idee dat hij steeds wanhopiger naar de klok keek. Ach de ziel. Ik besloot het die arme jongen niet nog lastiger te maken.
Mijn kinderen zijn overigens tevreden, ik hoor wat minder dan zij, waarschijnlijk. En Ik heb het idee dat het wel meevalt. Een win-win situatie heet dat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s